Lacalut-slider

OPŠTE INFORMACIJE O LACALUT – U

Značajno steže desni

OPŠTE INFORMACIJE O LACALUT – U

Ime LACALUT, izvedeno je od naziva jednog od osnovnih elemenata cele linije – aluminijum laktata. Prvi proizvod koji se pojavio na tržištu, bio je zubni prašak istog imena, kompanije Boehringer Ingelheim, renomiranog farmaceutskog proizvođača.

Namena ovog praška, bila je da se izbori sa posledicama lošeg zdravlja desni, pre svega – krvarenja, otoka, crvenila i bola, zbog čega je i danas popularan, a to je i glavno obeležje cele linije. Adstringentno ili dejstvo stezanja, najvažnija je osobina aluminijum laktata i direktno je zadužena za zaustavljanje krvarenja.

Parodontopatija – Kako je prevariti

Jednog jutra ste se probudili, počeli da perete zube i primetili ste manju količinu krvi pri pranju. I zanemarili ste to što ste videli. Primetli ste i da su Vam desni crvene, otečene i blago bolno osetljive na dodir. I to ste , takođe, zanemarili... Dani su prolazili, količina krvi pri pranju zuba se postepeno povećavala ali ni to vas nije nateralao da učinite nešto po tom pitanju. Posle izvesnog vremena, kada se javio intenzivan bol koji Vam je remetio kvalitet života, kad ste primetili da su Vam usta pri pranju zuba puna krvi, a da se pritom zubi i klate, javili ste se stomatologu koji Vam je saopštio da ste u terminalnom stadijumu parodontopatije. I da je jedino rešenje za vas hiruška intervencija , koja ma koliko bila spretno izvedena, Vam ne može stoprocentno garantovati da nećete izgubiti jedan ili više zuba.

Neka ovaj uvod bude samo jedno upozorenje i vratimo se u sadašnjost. Još uvek nemate malopre navedene simptome, i osvrnimo se na problem parodontopatije, uz karijes, najučestalijeg oboljenja zuba i usne duplje uopšte. Kako je prevenirati i ukoliko već pokaže prve simptome, kako je maksimalno usporiti i sprečiti gubitak zuba?

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba i uzrokuju je bakterije iz dentalnog plaka. Nastaje kao posledica neadekvatne oralne higijene, bilo da je ona neredovna ili se ne održava na pravilan način. Dakle, cilj nije prati zube već oprati ih !

Parodontopatija, uslovno rečeno, započinje upalom desni, gingivitisom. Desni su u ovom stadijumu blago crvene, blago krvare na dodir i pri pranju zuba ali još uvek nema bolne senzacije. Vremenom, kako proces napreduje, dolazi do povlačenja desni i ogolićavanja vratova zuba, uz to se javlja atrofija vilične kosti, pa dolazi do pojave parodontalnih džepova (prostor između zapaljenih desni i korena zuba). Upravo je prisustvo parodontalnih džepova, uz krvarenje, glavni simptom parodontopatije. Pojava parodontalnih džepova označava početak stadijuma bolesti u kome zubi postaju osetljivi na mehaničke i termičke nadražaje. Zanemraivanje i ovih simptoma daje mogućnost destruktivnim procesima u alveolarnoj kosti da se dalje šire,i dovedu do stvaranja parodontalnih apcesa, i u krajnjim stadijumima do klaćenja i ispadanja zuba.

O parodontopatiji

Činjenica je, i to ne treba kriti, da je parodontopatija bolest koja se ne može izlečiti, već se samo može usporiti. Baš zbog toga, veliku pažnju treba obratiti na prevenciju i sve dostupne preventivne metode. To podrazumeva redovne kontrolne posete stomatologu, na svakih 6 meseci, ali i druge mere. Stomatolog će uraditi svoj deo posla, pregledati nas i dati savete, ali i pacijent mora da „odigra svoju ulogu“, a to je redovno i kvalitetno održavanje oralne higijene. Kako pacijent može pomoći sebi?

Neophodno je prati zube posle svakog obroka, ukloniti dentalni plak pun bakterija. Prevenciji parodontopatije umnogome pomaže i edukacija pacijenta o važnosti korišćenja medicinskih pasti za zube, koje svojim aktivnim sastojcima ( po kojima se medicinske paste za zube i razlikuju od običnih kozmetičkih pasti) štite zubno tkivo od bakterija iz zubnog plaka. Jedna od takvih medicinskih pasti za zube je Lacalut. Sastojci Lacalut medicinskih pasti za zube su, pre svega, oralni antiseptik chlorhexidine digluconate koji ima ulogu da blokira glikoproteine pljuvačke i onemogući njihovu adsorpciju na površinu gleđi zuba. Zatim, tu je aluminium fluorid čije je antikarijesno svojstvo odavno poznato, naime, deponovanje fluora dovodi do remineralizacije i jačanja gleđi zuba.

Međutim, uloga medicinskih pasti za zube , čiji je tipičan predstavnik Lacalut, nije isključivo u prevenciji nastanka parodontopatije. Redovno korišćenje jedne ovakve paste za zube može maksimalno usporiti već nastalu parodontopatiju u njenom početnom stadijumu, to jest, može efikasno uticati na krvarenje i parodontalne džepove, koje smo označili kao glavne pratioce kliničke slike parodontopatije. Lacalut medicinske paste za zube, svoje efikasno delovanje na ove siptome duguju aluminium lactatu u svom stastavu. Aluminium lactat deluje hemostatski, dakle, zaustavlja krvarenje, ali pored toga ima i adsrtigentni efekat, površinski zateže tkivo na mestu delovanja što je od bitnog značaja za uticaj na smanjivanje dubine parodontalnog džepa.

Naravno,ne smemo zaboraviti ni antinflamatorni efekat alantoina i bisabolola, aktivnih sastojaka biljaka kamilica i gavez, koje su takođe prisutni u Lacalut medicinskim pastama za zube. Kao što se vidi, svi pobrojani sastojci medicinskih pasti za zube imaju svoju ulogu, dakle, nema manje i više bitnih, jer samo zajedničko dejstvo, samo jedna sinergija, obezbeđuje kako dobru prevenciju, tako i efikasnost u smirivanju simptoma početnih stadijuma oboljenja parodoncijuma. Na kraju krajeva, aktivno delovanje tih sastojaka je nešto što razlikuje medicinske paste za zube ( Lacalut) od običnih, kozmetičkih pasti.

O Lcalut pasti

Aktivni sastojci u Lacalut liniji

Aluminium lactat

Jedan je od osnovnih činioca sastava Lacalut-a i zaštitni znak cele linije. Poseduje adstringentno dejstvo (izaziva stezanje čime direktno utiče na prekid krvarenja), protivupalno dejstvo (bitno smanjuje upalu desni) i efikasno umanjuje preosetljivost zuba. Zbog prisustva ove supstance, imaćete utisak da vam je usna šupljina suva, da se steže, međutim, takav osećaj potrajaće ne više od dva minuta.

Chlorhexidine digluconate

Antiseptik, deluje na optapanje postojećeg plaka i preventivno na stvaranje novog. Odlikuje ga depo-efekat koji garantuje produženo delovanje. Posebno je efikasan u borbi protiv streptococcus mutans, bakterije koja je glavni uzročnik karijesa i paradontopatije. Deluje selektivno, ne uništava celokupnu populaciju bakterija u usnoj šupljini, što dodatno podiže vrednost i značaj ovog sastojka, s obzirom da postoje dobroćudne bakterije koje deluju povoljno. Nosilac je zlatnog standarda, što znači da svi dalje proizvedeni aniseptici, svojom efikasnošću, porede se sa hlorheksidinom.

Olaflur

Predstavlja posebnu vrstu organskog fluorida. Doprinosi umanjivanju preosetljivosti zuba (u slučajevima kada nema karijesa, ali su zubi izloženi spoljašnjim uticajima npr. zbog erozije gleđi prouzrokovane konzumacijom prekisele hrane ili preobimnom upotrebom četkice – ovakve tegobe ima oko 20% ukupne populacije) i štiti od karijesa – vrši zamenu sa fluornim jonima u gleđi pojedenoj karijesom, čime ona obnavlja čvrstinu. Ovo je, ujedno, suština delovanja fluornih jona fluornih jedinjenja koja se dodaju gotovo svim oralnohigijenskim sredstvima. Osim toga, fluorni joni onemogućavaju bakterijama produkciju kiselina kojom razgrađuju gleđ. Važno je znati da je ovakvo fluoridno jedinjenje neuporedivo efikasnije u odnosu na neorganska jedinjenja jer ima ciljan raspored u usnoj šupljini, a deluje na bakterije i obnavlja gleđ (remineralizuje) dugotrajnije i izraženije. Olaflura nema u Lacalut Aktiv, ali je prisutan u Sensitive liniji.

Aluminium fluorid

Neorgansko jedinjenje fluorida, takođe utiče na remineralizaciju. Od posebnog je značaja jer je, u kombinaciji sa aluminijum hidorksidom i aluminijum laktatom, veoma delotvoran i garantuje efikasnu zaštitu od karijesa – neuporedivo efikasniju nego što bi aluminijum fluorid mogao samostalno. Ovakva jedninstvena kombinacija Lacalut Aktiv naučno je dokazana.

Alantoin i bisabolol

Prvi ima protivupalno dejstvo, a drugi deluje dezinfekcijski. Sa hlorheksidinom, alumijum laktatom i aluminijum fluoridom, čine 5 aktivnih sastojaka Lacalut Aktiv-a.

Važno je znati da je Lacalut linija medicinska linija upravo zbog postojanja navedenih aktivnih sastojaka, bez kojih bi pasta služila samo kao sredstvo za čišćenje. Paste za zube, uopšte, imaju obavezni osnovni sastav koji uključuje abrazive (obično jedinjenja silicijuma), deterdžente (često natrijumlaurilsulfat), korigense, humektante, arome i boje. na mehaničke i termičke nadražaje. Zanemraivanje i ovih simptoma daje mogućnost destruktivnim procesima u alveolarnoj kosti da se dalje šire,i dovedu do stvaranja parodontalnih apcesa, i u krajnjim stadijumima do klaćenja i ispadanja zuba.

Lcalut od srca

STOMATOLOG O LACALUTU

Stomatolog o lacalut pasti

Lacalut Aktiv je najpoznatija Lacalut medicinska pasta za zube i sastoji se iz medicinske paste za zube i tečnosti za ispiranje usta.

Šta je to što daje efikasnost Lacalut Aktiv pasti u prevenciji i borbi protiv najučestalijih oboljenja usne duplje, parodontopatije i karijesa? Šta je to što ovoj pasti daje epitet MEDICINSKE paste za zube i po čemu se ona razlikuje od uobičajenih komercijalnih pasti za zube?

Odgovor na oba pitanja „leži“ u aktivnim sastojcima Lacalut Aktiv medicinske paste za zube, i njihovim efektima.

Pre svega, tu je Aluminium Lactat (iz čijeg imena je i nastao naziv Lacalut) koji ima snažno adstrigentno dejstvo (površinski zateže tkivo na mestu delovanja, što je bitno u redukciji dubine i širine parodontalnih džepova koji su deo kliničke slike parodontopatije). Pored adstrigentnog dejstva, aluminium lactat ima i snažan hemostatski efekat (zaustavlja krvarenje, što je takodje jako bitno jer je krvarenje osnovni znak kliničke slike parodontopatije).

Tu je zatim, Chlorhexidine digluconate u koncentraciji 0.2. Chlorhexidine digluconate (na srpskom hlorheksidin diglukonat) je oralni antiseptik, odavno poznat i priznat, a bitan u sastavu jedne ovakve paste kao što je Lacalut Aktiv da bi otklonio uzročnike nastanka parodontopatije i karijesa (bakterije).

Jedna ozbiljna medicinska pasta za zube ne bi mogla da se zamisli bez fluora u svom sastavu, pa tako Lacalut Aktiv sadrži Aluminium Fluorid sa svojim poznatim antikarijesnim delovanjem.

Za kraj, tu su Alantoin i Bisabolol, aktivni sastojci biljaka gavez i kamilica, koji deluju antinflamatorno.

U Lacalut Aktiv-u svi su sastojci podjednako važni,svaki ima svoju namenu, i samo zajedničko delovanje baš i isključivo ovih sastojaka daje efikasnost u prevenciji i zaustavljanju parodontopatije i karijesa, a naravno i daje pravo da Lacalut Aktiv nazivamo MEDICINSKOM pastom za zube, što ona zapravo i jeste.

Ono što je novina, je da postoji i Lacalut Aktiv Herbal pasta, medicinska pasta za zube koja u svojoj osnovi ima sve kvalitete Lacalut Aktiv paste, a pridodato joj je i najbolje iz prirode, sledeće biljke sa svojim blagotvornim dejstvom:

  • Eucaliptus – antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo.
  • Zvezda anisa – umirujući efekat na desni.
  • Nana – osvežavajuće dejstvo.
  • Mirta – antiinflamatorni efekat
  • Sage – antiseptik, regenerativni i antiinflamatorno efekat
  • Fennel – antiinflamatorni efekat.
  • Kamilica – antiseptik, antiinflamatorno delovanje i ubrzava zarastanje
Zdravi zubi